Psikolog Gamze Yağmur BARAN

Çift Terapisi
psikolog gamze yağmur baran logo istanbul bahçelievler

Çift Terapisi Hakkında

Aile ve çift terapisi, ilişkilerde olumlu değişimi sağlayabilmek adına çiftler ya da tüm aile arasında yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin bir dalıdır. Çift terapisinde temel amaç çiftlerin kendileri ve birbirleri hakkında daha derin bir anlayış kazanmalarını sağlamak ve ilişkilerinde hedefledikleri değişikliklere yardımcı olmaktır. Terapi çift ile birlikte çekirdek aileyi de kapsıyorsa aile terapisi olarak anılır ve çiftin kendi aralarındaki sorunlardan çok aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerine odaklanır. Aile terapisi uygulamalarında odak zaman zaman çiftler arasındaki ilişkiye kayabilir. Böyle durumlarda çocukların da sürece dahil edilip edilmeyeceği hakkında terapistin görüşünü almak önemlidir.

Kişin bireysel sorunları dışında diğer kişilerle kurduğu tüm ilişki çeşitleri de ruh sağlığı ve duygu durumlarının dengelenmesi için önemlidir. Özellikle en yakın çevrede bulunan anne babalar, eş ve çocuklarla kurulan ilişkiler kişinin tüm hayatı üzerinde etkilidir. Bu yakın ilişki türlerinde yaşanan zorlu dönemler, çalkantılar ve sıkıntılar ise kişinin ruh halini etkilediği gibi tek başına aldığı yardımla çözülmesi de her zaman mümkün olmaz.

Bu nedenle partner ile ya da tüm aile olarak alınan aile ve çift terapisinde amaç, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu süreçleri herkesin açısından ele alarak çatışmaları çözebilmek ve tüm aile bireylerinin pozitif gelişim gösterebilmesini sağlamaktır. Terapi seanslarında hem ailedeki sorunların hem de diğer insanlar ile yaşanan sıkıntılı süreçlerin çözüme kavuşması, ailenin her bireyinin huzurlu olması hedeflenir. 

Terapi boyunca ailedeki tüm üyelerin birbirileriyle uyum içinde yaşamaları, birbirilerine yardımcı olmaları hedefiyle her birinin sorunları aile içindeki durumuna göre hedeflenir. Son yıllarda daha çok kişi tarafından tercih edilmeye başlayan aile ve çift terapisi, çiftlerin kendilerini yoran ve ilişkilerinin bitmesine dahi neden olabilen ilişki problemlerinin çözülmesi için en etkin yöntemlerin başında gelir.

Aile ve çift terapisinin etkisi, uzun vadede kendini daha çok gösterir. Terapi alan tüm aile bireyleri, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha çok şey öğrenip farkındalık kazanırken, ilişkilerini geliştirirler. Terapi sayesinde sorunlarla baş etme becerisi elde edildiği için sadece o döneme ait sorunlar çözüme kavuşmakla kalmaz, sonrasında ortaya çıkabilecek problemlerle baş edilmesi için de uygun ortam yaratılır.

Konuşmayı Başlat
1
Canlı Destek
Merhaba, Ücretsiz 5 dakika ön görüşme için aşağıdaki butona tıklayınız.